Alkuvuodesta 2023 kolme viikkoa avoinna olleeseen taiteilijan häpeäkokemuksiin liittyvään kyselyyn vastasi yhteensä 336 kuvataiteilijaa Suomesta. Kysely oli avoinna maaliskuussa 2023.
Vastaajina kokeneet korkeakoulutetut naiset
Kysely käynnistyi demografisilla kysymyksillä vastaajien iästä, sukupuolesta, työkokemuksesta ja koulutustaustasta.
Ikä
Suurin osa kyselyyn vastanneista oli korkeakoulutettuja (69 %) ja taiteilijan työssä kokeneita keski-ikäisiä naisia (67 %). Vastaajista 66 % oli iältään 35–64 -vuotiaita ja vain noin 1 % oli alle 24-vuotiaita.
Sukupuoli
Häpeäkyselyn vastaajista 22 % ilmoitti sukupuolekseen miehen, 6 % vastasi muu ja 5 % ei halunnut kertoa. Naisvastaajien enemmistö ei tullut yllätyksenä, mutta näin merkittävä ero, 67 %, herättää pohtimaan häpeä-teeman sukupuolittuneisuutta.
Cuporen julkaiseman Taiteilijan asema ja sukupuoli -artikkelin mukaan eri taiteenalojen naisistuminen on ollut selvästi kasvussa viime vuosikymmeninä. Vuonna 2010 kuvataiteilijoista 68 % oli naisia. Uusissa sukupolvissa naisten osuus kasvaa edelleen merkittävästi.
Kokemus taiteilijan ammatista vuosina
Häpeäkyselyn vastaajakunta muotoutui kokeneista ammattilaisista. Suurimmalla osalla kuvataiteilijoista (82 %) oli kertynyt työvuosia taiteilijan ammatissa yli 5 vuotta ja alle 40 vuotta. Kymmeneksellä työkokemusta oli alle 5 vuotta ja 8 %:lla yli 40 vuotta.
Taidekoulutus
Myös koulutustaso kertoi vastaajien ammatillisesta pätevyydestä.
Kuvataiteilijoista 69 % oli suorittanut korkeakouluopinnot ja 14 %:lla oli opistoasteen koulutus. Vastaajissa oli jonkin verran myös itseoppineita (11 %), parhaillaan opiskelevia (5 %) ja yksityisen sektorin oppilaitoksissa opiskelleita (8 %).
Demografiset tiedot eivät ole yhdistettävissä henkilöiden vastauksiin, joten yksikään yksittäinen vastaus ei yhdisty henkilön ikään, sukupuoleen tai muun muassa koulutuksesta jätettyyn tietoon.